Hogyan vállal részt a konyhabútor abban, hogy Ön minél inkább otthon érezze magát a konyhában?

Milyen szempontokat vegyen figyelembe, amikor a konyha tervezése kerül 'terítékre'?

A konyhabútor talán a lakás egyik legfontosabb berendezési tárgya, megtervezése nagy körültekintést igényel. Stílusának, méretének meghatározása kulcsfontosságú, hiszen ez az a bútordarab, amit általában nem cserélgetünk évente. Fontos szempont az is, hogy egy többgyerekes családról vagy egyedülálló emberről van-e szó.

Tudta azt, hogy egy háziasszony több száz métert tesz meg a vasárnapi ebéd elkészítése során?

Mit vegyen figyelembe, ha azt szeretné, hogy konyhájában igazán otthonosan érezze magát?

Talán a legalapvetőbb, hogy a hűtő, mosogató, tűzhely sorrendet betartsa, hiszen ez a három leginkább igénybevett eszköz, amikor ételt készít. Ha ezen három elem között túl nagy a távolság, akkor bizony nem kevés séta vár Önre az elkövetkező években.
A közöttük lévő szabad munkafelületek biztosítása is fontos, mivel az étel előkészítése ezen a vonalon történik

A konyha arca

Ami a konyhabútor "egyéniségéhez" leginkább hozzájárul, az a front, vagyis az ajtók, a fiókelőlapok. A front adja meg a konyhabútor stílusát. Ez teszi ki a konyhabútor anyagköltségének jelentős részét, ha rosszul választja meg, akkor később körülményes lesz rajta változtatni.

Ma már sokféle anyagból és stílusból választhat. A front lehet laminált bútorlapból. Van az MDF front, amely lehet festett, fóliázott vagy akár furnérozott. Vagy készülhet akár üvegből is.
De amit már ezer éve használnak alapanyagként és talán a legidőtállóbb, ami a soha el nem múló divatot képviseli az a tömörfa.

A tömörfa adta lehetőségek szinte korlátlanok. Legyen az akár olaszos, mediterrán stílus, vagy skandináv formavilág, netán angol design, ez az anyag mindenhol megállja a helyét. És a különböző fafajtákból könnyedén kiválaszthatja az Önhöz legközelebb álló stílust. Hiszen a legtöbb bútorlap, MDF anyag is ezt próbálja leutánozni, több-kevesebb sikerrel.

Mit vegyen figyelembe az elemek tervezésénél?

A következő, amit mérlegelnie kell, az elemek kiosztása, mérete, elrendezése. Itt azt érdemes számba vennie, hogy mennyi és milyen nagyságú edényt, szekrényben tarható élelmiszert, fűszert, italt, tisztítószert, és szakácskönyvet kell elpakolnia. Arra is gondoljon, hogy a jövőben, nagy valószínűség szerint, számuk bővülni fog, hiszen Önnek is van születés-, és névnapja, aztán ott a karácsony stb.

Ma már számos ügyes megoldás létezik, amely a segítségére lehet. Nagy és mély fiókos elem, ahol minden kéznél van. Sarokszekrénybe való kiforduló polc, amely megkönnyíti az ott tárolt dolgok hozzáférhetőségét. Kamraszekrény vasalat, amely átláthatóvá teszi Önnek a fűszereket, a főzéshez szükséges-, és az egyéb anyagokat.

Ahol az előkészítés folyik

A munkalap, amelyen az alapanyagok feldolgozása, ideiglenes tárolása történik, strapabíró, jól tisztítható kell, hogy legyen. Nem jó, ha rések vannak, ahol a baktériumok tenyészhetnek. Éppen ezért, ha lehet, kerülje a csempézett munkapultot. Igaz, hogy szép, de amellett, hogy nehezen tisztítható, könnyen a különböző kórokozók melegágyává válhat.

A leginkább javasolt anyagok az olajjal kezelt keményfa, az MDF munkalapok, az akril, illetve a gránit. Ezek kiválóan tisztán tarthatók, jól ellenállnak a külső behatásoknak.

Amint Ön is látja egy konyhabútor tervezésénél sok szempontot mérlegelni kell, ezért kizárólag az egyedi gyártás nyújt teljes megoldást.

A teljesség igénye nélkül, nézze meg néhány elkészült munkámat, hogy láthassa mi az, amire számíthat.

"Laci bácsi,

Igazán örülök, hogy Önre bíztuk ezt a munkát. A konyabútor, amit készített egyszerűn gyönyörű. Köszönjük szépen.

Kiss Ildikó"

 

"Kedves Fritz Úr!

Megmondom őszintén, először kicsit féltem, hiszen ma már rengeteg rosszat lehet hallani az iparosokról. Megbízhatatlanok meg ilyesmi, de Önben kellemesen csalódtam. Nagyon jó, hogy nem dolgozik magas áron, és mégis nagyon profi amit csinál. A konyha nagyon szép lett, ha a jövőben bútorra lesz szükségünk, feltétlenül jelentkezünk.

Tisztelettel:
Horváth János"

Ma már egyre többen veszik észre, hogy nem jó, ha a háziasszony a családtól elidegenítve fáradozik a konyhában, ahelyett, hogy az étel elkészítése közben is kapcsolatot tartana a családdal, a vendégekkel.

Így aztán az, új házakban, lakásokban már tágas elrendezésű konyhákra van igény. A lakástervezés egyik kulcskérdése a konyha és az étkező kialakítása. A konyha lényegében egy kis üzem. Ha ezt Ön figyelembe veszi, ésszerűsíteni tudja a munkavégzést, és megfelelő tervezéssel lecsökkentheti a felesleges gyaloglást, mozgást.

Ajánlatkérés

Ha bármilyen kérdése, észrevétele lenne, kérem írjon bátran!